تانسموس احساس ناخوشایندی است که موجب می شود مرتبا نیاز به دستشویی داشته باشید. اگر مبتلا به بیماری التهابی روده باشید حتماً با این وضعیت که تانسموس نامیده می شود، آشنایی دارید. این وضعیت را نمی توان خطرناک نامید اما به شدت کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر خویش قرار می دهد. اما خوشبختانه این وضعیت قابل کنترل است.
علائم تانسموس
تانسموس موجب می شود مرتباً احساس اشتباه نیازی به توالت را تجربه کنید، حتی اگر به تازگی روده های خود را تخلیه کرده اید. تانسموس معمولاً در پی التهاب رکتوم ناشی از بیماری های التهابی روده ایجاد می شود، این عارضه ممکن است همراه با درد های شکمی یا درد مقعدی ایجاد شود.
اغلب این بیماران از دل پیچه و حرکات کوچک روه ای شکایت دارند که این حالت موجب می شود، فرد مرتباً در طول روز برای دستیابی به احساس آرامش به دستشویی برود. زیرا این افراد حس می کنند که اگر به دستشویی نروند، حادثه ای رخ می دهد در صورتی که هیچ تخلیه ای از روده را مشاهده نمی کنند. در برخی مواقع این افراد تخلیه همراه با مخاط را تجربه می کنند.
علت تانسموس چیست ؟
علت اصلی این وضعیت التهاب روده یا رکتوم می باشد چرا که التهاب و انقباض روده موجب می شود، فرد حتی با کوچکترین مقدار مدفوع یا گاز روده احساس نیاز به تخلیه داشته باشد. از بیماری هایی که در ایجاد التهاب موثرند، می توانیم به بیماری های التهابی روده (کرون و کولیت)، کلامیدیا، هموروئید و …اشاره کنیم. البته شیوع این وضعیت بیشتر در بیماران مبتلا به کولیت اولسروز است زیرا التهاب این بیماری از رکتوم شروع شده و سپس تا روده بزرگ گسترش می یابد. در نتیجه تقریبا حدود ۹۰% بیماران مبتلا به کولیت آن را تجربه می کنند. در حالی که بیماری کرون از روده کوچک شروع و سپس گسترش می یابد در نتیجه احتمال ابتلا به تانسموس در این بیماران کمتر است، در حدود ۱۸% افراد مبتلا به کرون این وضعیت قابل مشاهده می باشد.
درمان تانسموس
درمان بیماری تانسموس را می توان بهبود التهاب آن تعریف نمود، از همین روی پزشک برای درمان رژیم غذایی و داروهایی را تجویز می کند تا میزان التهاب ایجاد شده را کاهش دهد. در صورتی که این وضعیت ادامه یابد پزشک از داروهای موضعی استفاده می کند تا مقعد خود را با آنها شستشو دهید. این داروها اغلب از نوع آمینوسالیسیلات ها است که از بین آنها مزالازین بیشترین کاربرد را دارد. از این دارو همچنین برای تنقیه مقعد نیز استفاده می شود. از سایر داروهای موضعی برای درمان این وضعیت می توانیم به مخمرهای استروئیدی مثل هیدروکورتیزون و داروی جدیدی به نام budesonide MMX به عنوان کف شامپویی اشاره کنیم. درمان جراحی به تنهایی برای درمان تانسموس استفاده نمی شود و تنها در افرادی که به بیماری التهابی شدید مبتلا باشند، کاربرد دارد.
No comments:
Post a Comment