به گزارش سایت دیارمیرزا
بواسیر یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است که بسیاری از افراد را در سکوت رنج میدهد اما هموروئید قابل پیشگیری و درمان است.
بواسیر چیست
بواسیر یا هموروئید سیاهرگ های متورم مقعد و پایین رکتوم هستند. بواسیر داخلی معمولاً بدون درد است و ممکن است خونریزی کند اما هموروئید خارجی علائم شدیدتر و درد بیشتری دارد.
سایت mayoclinic.org در تعریف ساده ای از بواسیر می گوید که :
Hemorrhoids are similar to varicose veins
بواسیر شبیه رگهای واریسی است.
هموروئید هم در مردان و هم در زنان شایع است و بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می کنند اما به دلیل خجالت و حساس بودن ناحیه ایجاد این عارضه بسیاری از بیان آن شرم می کنند و یا به دنبال درمان نمی روند.
باید بدانید که این بیماری هرچه زودتر و در مراحل اولیه تشخیص داده شود درمان آن راحت تر است اما اگر آن را نادیده بگیرید و به علائم توجه نکنید ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
چندین گزینه برای درمان هموروئید وجود دارد. بسیاری از افراد با روش های درمان خانگی و تغییر شیوه زندگی بهبود می یابند.
در صورتی که مدت زیادی از ابتلا به هموروئید گذشته باشد دیگر با روش های خانگی، پماد، قرص و دارو درمان نخواهد شد و باید به دنبال روش های درمان پزشکی مثل عمل بواسیر و جراحی برای برداشتن هموروئید باشید.
علائم هشداردهنده بواسیر چیست؟
علائم بواسیر با توجه به نوع آن (داخلی، خارجی، ترومبوزه) می تواند متفاوت باشد. مهمترین علامت و نشانه بواسیر که باید جدی گرفته شود خونریزی مقعدی که ممکن است بدون درد باشد و بیرون زدن توده هایی از مقعد است.
علائم بواسیر داخلی:
هموروئید داخلی در داخل راست روده قرار دارد. معمولاً دیده و احساس نمی شود. به ندرت باعث ناراحتی می شود. اما زور زدن در هنگام دفع مدفوع می تواند باعث علائم زیر شود:
خونریزی بدون درد در هنگام اجابت مزاج: ممکن است متوجه مقدار کمی خون قرمز روشن روی دستمال توالت یا مدفوع شوید.
بواسیر داخلی اگر از دهانه مقعد عبور کند که به آن هموروئید بیرون زده می گویند، می تواند منجر به درد و تحریک شود.
علائم هموروئید خارجی:
بواسیر خارجی زیر پوست اطراف مقعد هستند. علائم آن:
خارش و سوزش در ناحیه مقعد
درد و ناراحتی
تورم در اطراف مقعد
خونریزی
علائم هموروئید ترومبوز
اگر خون داخل توده هموروئید خارجی جمع شود لخته ای به نام ترومبوز تشکیل میدهد. هموروئید ترومبوزه می تواند منجر به علائم زیر شود:
درد شدید
تورم
التهاب
بیرون زدن یک توده سفت و تغییر رنگ در نزدیکی مقعد
دلایل ایجاد بواسیر چیست
سیاهرگ های اطراف مقعد تحت فشار کشیده می شوند و ممکن است برآمده یا متورم شوند. بواسیر در اثر افزایش فشار در قسمت تحتانی رکتوم به دلیل موارد زیر ایجاد میشود:
یبوست
زور زدن در هنگام اجابت مزاج
نشستن طولانی مدت به خصوص روی توالت
اسهال مزمن
چاقی
بارداری و زایمان
داشتن رابطه مقعدی
رژیم غذایی کم فیبر
بلند کردن وسایل سنگین
راه های درمان بواسیر چیست
در صورت تشخیص به موقع بواسیر ممکن است با درمان های خانگی و داروهای بدون نسخه بهبود پیدا کند. اما اگر بیش از یک هفته با این روش ها درمان نشد باید برای درمان پزشکی اقدام نمایید. روش های مختلفی برای درمان بواسیر وجود دارد از عمل جراحی گرفته تا درمان سرپایی با لیزر.
درمان خانگی بواسیر
چند درمان خانگی رایج وجود دارد که می تواند به تسکین علائم هموروئید کمک کند:
حمام گرم با نمک اپسوم
کمپرس سرد
فندق جادوگر
آلوئه ورا
روغن هایی مانند روغن درخت چای یا روغن نارگیل
به جای لباس های تنگ و پلی استر از لباس زیر نخی و پنبه ای استفاده کنید
درمان های پزشکی برای بواسیر
روش های درمان پزشکی برای هموروئید سریعتر از درمانهای طبیعی عمل می کنند. درمان پزشکی بواسیر به درمان با داروهای بدون نسخه (OTC) و مواردی که نیاز به نسخه پزشک دارند تقسیم می شود.
روش های درمان بواسیر بدون نسخه:
پمادهای تسکین دهنده مثل پماد آنتی هموروئید و یا پماد هیدروکورتیزون
شیاف آنتی هموروئید یا شیاف گلیسیرین
ملین ها و نرم کننده های مدفوع برای کنترل یبوست و اجابت مزاج سریع و بدون درد
با این حال، در برخی موارد، ممکن است به داروهای تجویزی اضافی مانند هیدروکورتیزون با نسخه قوی نیاز باشد.
اگر علائم شدید یا عوارض ناشی از هموروئید درمان نشده دارید، در این مرحله دیگر با روش های خانگی و دارو و پماد درمان نخواهید شد و نیاز به عمل بواسیر و جراحی هموروئید می باشد.
انواع مختلف روش های عمل بواسیر :
رابربند
لیزر هموروئید
اسکلروتراپی
انعقاد مادون قرمز
هموروئیدکتومی
هموروئیدوپکسی
بستن شریان هموروئیدی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
از دست دادن خون مزمن ناشی از هموروئید می تواند باعث کم خونی شود. هموروئید داخلی نیز ممکن است باعث قطع شدن خون شود و در نتیجه هموروئیدهای خفهشده ایجاد میشوند که میتواند باعث درد شدید شود.
علاوه بر این، خونریزی مقعدی به همراه علائم دیگری مانند تغییراتی در عادات روده، تغییر رنگ و قوام مدفوع، درد معده و تب ممکن است نشانه یک مشکل جدی تر مانند سرطان روده بزرگ و سرطان مقعد باشد.
اگر درمان های خانگی بعد از بیش از ۲ هفته موثر نبود به پزشک مراجعه کنید. اگر درمانهای تجویزی پزشک با پماد و دارو هم جواب نداد، پزشک ممکن است درمانهایی مانند بستن نوار لاستیکی یا عمل جراحی را توصیه کند.
اگر برای اولین بار متوجه خونریزی مقعدی شدید یا اگر خونریزی مقعدی افزایش یافت، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
در نهایت برای نتیجه گیری باید بگوییم که بواسیر یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است که بسیاری از افراد را در سکوت رنج میدهد اما هموروئید قابل پیشگیری و درمان است. از آنجایی که علت اصلی این بیماری شایع نشیمنگاهی یبوست می باشد، می توان با رژیم غذایی سرشار از فیبر، غلات، سبزیجات و افزایش مصرف مایعات مانع بروز یبوست شد.
در صورت ابتلا به هموروئید تشخیص به موقع و جدی گرفتن هر یک از علائمی که گفته شد در درمان سریع تر بیماری تاثیر دارد. هر چقدر درمان را به تاخیر بیندازید و از مراجعه به پزشک خودداری کنید، پروسه بهبودی طولانی و پیچیده تر خواهد شد. به محض مشاهده کوچکترین علامت مشکوکی به پزشک متخصص بواسیر یا جراح عمومی مراجعه کنید.
منبع:
No comments:
Post a Comment